Hrvatska "autopolica" među najskupljima u Europi

Bez autora
Mar 27 2013

Hoće li ulazak u Europsku uniju vozačima spustiti cijene polica od autoodgovornosti sa sadašnjih 200 eura na razinu od 110 do 180 eura koliko plaćaju Poljaci, Česi, Mađari, Francuzi, Šveđani i Slovenci, pitanje je na koje odgovor neće trebati mnogo čekati. Pojave li se novi igrači na našem tržištu, a sigurno hoće, pitanje je samo u kolikom broju, sigurno će nastojati osvojiti dio kolača. Jasno je, u tome će cijena police igrati važnu ulogu. Primjerice, u prvoj godini članstva u Europskoj uniji, u Sloveniji je prosječna cijena police iznosila 220 eura, a lani - 174 eura. U tih sedam godina, kod nas su stvari bile obrnute: u 2005. prosječna je polica stajala 174 eura, danas stoji 200 eura. Tako su u cijeloj Europskoj uniji od nas skuplji samo Austrijanci i Talijani, a od ostalih smo mi skuplji.

Hrvatska "autopolica" među najskupljima u EuropiHoće li ulazak u Europsku uniju vozačima spustiti cijene polica od autoodgovornosti sa sadašnjih 200 eura na razinu od 110 do 180 eura koliko plaćaju Poljaci, Česi, Mađari, Francuzi, Šveđani i Slovenci, pitanje je na koje odgovor neće trebati mnogo čekati.

Pojave li se novi igrači na našem tržištu, a sigurno hoće, pitanje je samo u kolikom broju, sigurno će nastojati osvojiti dio kolača.

Jasno je, u tome će cijena police igrati važnu ulogu. Primjerice, u prvoj godini članstva u Europskoj uniji, u Sloveniji je prosječna cijena police iznosila 220 eura, a lani - 174 eura. U tih sedam godina, kod nas su stvari bile obrnute: u 2005. prosječna je polica stajala 174 eura, danas stoji 200 eura. Tako su u cijeloj Europskoj uniji od nas skuplji samo Austrijanci i Talijani, a od ostalih smo mi skuplji.

Osiguravatelji su na naša pitanja o cijenama polica i promjenama koje na ovo tržište donosi ulazak u EU odgovarali šturo i rezervirano. To i nije čudno. Promjene im donose konkurenciju, samo još ne znaju koliko jaku, a s tim preslagivanje pravila igre. U Croatia osiguranju navode da je sada teško prognozirati smjer kretanja cijena jer prostora za smanjenje ima vrlo malo ako se ne smanje rizik, učestalost prometnih nezgoda i visina šteta:

- Liberalizacija cjenika ne znači obvezno smanjenje premija osiguranja. Imamo primjer Austrije koja je nakon liberalizacije povećala cijene. Među najvažnijim parametrima u utvrđivanju prosječne cijene police uzima se učestalost i veličina prosječnih šteta. Hrvatska je, nažalost, po tim parametrima na razini Švicarske gdje je prosječna premija od 330 do 340 eura.

Dvjesto eura

Usprkos tome, prosječna premija u Hrvatskoj lani je iznosila 200 eura – kažu u Croatia osiguranju te ističu da će ulaskom u EU svaki osiguratelj samostalno donositi cjenik uvodeći neke nove elemente za ocjenu rizika bez odobrenja regulatora, ali i dalje prema pravilima osiguravateljne struke. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), neće više imati kontrolu i utjecaj na uvjete osiguranja i tarife, već će kontrolirati osiguravatelje u izvršavanju obveza iz ugovora, njihovu solventnost i razine kapitala za preuzete obveze po ugovorima o osiguranju.

Osim toga, u Croatia osiguranju vjeruju da na našem malom tržištu ima dovoljno osiguravatelja te je sužen prostor za masovni dolazak konkurenata.

Grawe osiguranje želi spremno dočekati liberalizaciju i zbog toga se pripremaju na sve moguće situacije koje bi mogle nastupiti. Premda očekuju konkurenciju, ne vjeruju da će nahrupiti prvog srpnja.

- Neće doći do značajnijih promjena, barem ne u prvih nekoliko mjeseci od ulaska u EU. Opravdane su sumnje da će doći do sniženja prosječne cijene premija, ali isto tako, treba očekivati da će na nju utjecati i mnogi drugi kriteriji - smatra Vesna Škugor, voditeljica Odjela za obradu osiguranja vozila u Graweu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik